Vladimir Dunjić

Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Živi i radi i Beogradu, član je ULUS-a (1981). Nezaobilazan predstavnik savremene likovne scene, svaka dosadašnja izložba u eminentnim galerijskim prostorima, bila samostalna ili grupna predsavlja događaj po sebi. Dobitnik je prestižne nagrade "Momo Kapor" za 30-godišnje autentično stvaralaštvo.

O njegovom radu pisali su brojni poznati likovni kritičirai, i ne samo oni, ali uvek se može naći i reći nešto o njegovoj likovnoj poetici, filozofskoj i mističnoj i metafizičkoj pozadini predstavljenog, savremene ikoničnosti. Usavršio je tehnički potez pri crtanju i slikanju, kao da taj mehanički deo koji pokreće ruku ne sme da ometa duboka ramišljanja nastala posmatranjem sveta, uvek polazeći od sebe.  

PROKRUSTOV MUZEJ:

Prepostavljajući da većina javnosti poznaje dosadašnji umetnički rad i put Vladimira Dunjića, iz bogate biografije izdvajam osnovno za one koji ne poznaju. Poreklom je iz Čačka, diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (1981)  u klasi profesora Mladena Srbinovića. Izlagao ej samostalno i grupno u prestižnim galerijama u zemlji i inostranstvu, dobitnik je više nagrada od kojih izdvajam nagradu Momo Kapor (2012).

Za slikarstvo se opredelio posle ranog iskustva sa stripom i konsceptualnom umetnošću, a akarakterišu ga prvenstveno promišljenost i tehnološko usavršavanje.  Tematski se opredeljuje za matafizičku simboliku nastalu u umnom edlu njegove ličnosti, koje prevodi u likovnu formu. U slučaju Proskrustovog muzeja u pitanju je simbolično slikarstvo, samo što je u kompozicionom smislu otišao korak dalje u eksperimentu izdrvajajući svaku ličnost posebno, individualizujući je , i umesto da ih smesti u okvire platna smešta ih u prostor, kojim komunicira sa posmatračem.

Posmatrajući jegovu prostornu kompoziciju i svaku ličnost ponaosob, može se primetiti umetnikova angažovanost u pozivu na individualnu u odnosu na kolektivnu svest, a ako idemo dalje primetićemo i borbu protiv ukalupljenih modela razmišlajnja i ponašanja. Kao što njegova poznata slika Euridika pokrivena leptirima simbolizuej lutanje duše i preobražaj, tako u ovom slučaju pronalzi Prokrusta kao mit, a muzej kao zbirku istorijskog toka simbola Prokrustovog muzeja. Sistematski birajući određene istorijske ličnosti umetnik ih transponuje u filizofiju teskobe i ukalupljenosti, koja je svojstvena savremenom biću. Krenuvši od Fajumskog portreta, antičkih mitoloških bića Prokrusta, Tezeja, Arijadne, nastavlajjući preko KAfke, Gregora Simsa iz njegovih Metamorfoza, i Samjuela Beketa i njegovog pesimističnog egzistencijalizma, pa svakodnevnih istorijskih simbola dvorske ukalupljenosti u kraljici Elizabeti, stradanju kraljice Marije, stiže do savremenika, na primer Braedly Maning kao simbola borbe u američko-iračkom ratu...

Pitamo se šta sledi. Odnosno, ko sledi? Da ne stanemo i ne ostanemo na ovome...

 

 

 

 

 DOBRODOŠLI U BEOART SVET SAVREMENE LIKOVNE UMETNOSTI

 WELLCOME IN BEOART WORLD OF CONTEMPORARY FINE ART 

 

 


 


Prijatelji:

Yuportal

Raskrsnica linkova

beograd

Belgradian

The Culture Trip

Belgrade my Way

In Your Pocket

Spotted by Locals

 

Ukupno poseta: 433397
juče: 2287
danas: 1566