ULUS-ova NAGRADA ZA SLIKARSTVO „ZLATNA PALETA“ 2017

Ana Đapović - „Odvajanje“

Ana Đapović - „Odvajanje“

ULUS-ova NAGRADA ZA SLIKARSTVO „ZLATNA PALETA“ 2017

dipl. slikar Ana Đapović - „Odvajanje“

 

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) je bio domaćin sedamdesetoj u nizu tradicionalnoj Prolećnoj izložbi u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", u okviru koje je svoje radove izlažilo 127 umetnika sa teritorije Republike Srbije. Izložba je otvorena od 30. marta do 23. aprila 2017. 

 

Prolećna izložba je jedna od najznačajnijih tradicionalnih likovnih manifestacija koje ULUS u višedecenijskom kontinuitetu organizuje od 1947. godine. Koncept izložbe preuzet je od Udruženja prijatelja Cvijeta Zuzorić, koje je u periodu 1929-1941. godine ustanovilo i organizovalo Prolećnu izložbu kao jugoslovensku. I tada i sada, prolećna smotra radova predstavlja godišnji presek domaćeg stvaralaštva, i dragocena je prilika da se u adekvatnom izložbenom prostoru sagledaju poetike i lični dometi veće grupe umetnika, radovi selektovanog uzorka koji reprezentuje domaću savremenu likovnu scenu.

 

Na otvaranju ULUS-ove Prolećne izložbe dodeljene su godišnje nagrade Udruženja koje od svog ustanovljavanja nose pečat prestižnih umetničkih nagrada i priznanja - Zlatna paleta, Zlatna igla, Zlatno dleto, nagrada za oblast proširenih medija.

Ovogodišnju nagradu za slikarstvo „Zlatna paleta“, pripalo je diplomiranoj slikarski Ani Đapović sa slikom „Odvajanje“. Ana je diplomirala 2011.godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, radi kao profesor likovne kulture u gimnaziji „Stefan Nemanja“ i srednjoj školi „Zaharije Stefanović Orfelin“.

Jedan je od ponosnih osnivača Centra za edukaciju i razvoj umetnosti ARTISTIKUM http://artistikum.rs

 

„Kora je površinski zaštitni sloj. Nju treba oguliti, izvući suštinu koja je plod. Upravo je to proces pomoću koga sam izradila svoje slike. Služeći se prirodnim materijalom – voskom , nanosila sam guste slojeve, nakanadno guljene i oblikovane, stavarajući sopstvenu koru, ispod koje bi kao konačan rezultat izašla slika. Poput ploda sakrivena. Enkaustikom, jednom od najstarijih tehnika, prikazujem koru koja je simbol otpora od spoljašnjih uticaja na telo. Ispod kore se nalazi stablo, kao spona između zemlje, korenja i krošnje, koja se suprotstavlja gradskim konstrukcijama od armiranog betona i gvožđa.

Tekstura drveta prikazana je od figuracije do apstrakcije, pa do njenog potpunog svođenja na simbol.” – rekla je slikarka o kolekciji “Rađanje”.

 

Postavka izložbe će trajati do 23.aprila 2017 i  možete je posetiti u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić u Beogradu.

 

Nekoliko reči o autorkinoj višegodišnjem  radu, rekla je istoričarka umetnosti Jelena Balević. 

 

“Kakav je put koji umetnik prelazi tokom rada na seriji slika sa istim motivom, koje i kolike uslove postavlja sama odabrana tematika rada, samo su neka od pitanja koje svaki posmatrač slika Ane Đapović, moze da postavi već pri prvom susretu sa njenim slikama. Slučajna ili namerna je simbolika stabla drveta, bez krošnje, koje se ponavlja na svakoj slici, ali svaki put na drugačiji način; realisticki a zatim apstraktno rešeno, prateći put razvoja autorkinih slikarskih napora i želje da putem takvih formalnih eksperimenata, istraži sopstvene stvaralačke mogućnosti. Povratak prirodi i prirodnom postaje evidentan, ne samo zbog motiva koje tretira, već i zbog tehnike u kojoj prirodni vosak pomešan sa bojenim pigmentima ujedno označava povratak na prvobitni način slikanja, koji do danas ostaje nepotpuno objašnjen...”

Jelena Balević

dipl. istoričar umetnosti

 

 

 

 DOBRODOŠLI U BEOART SVET SAVREMENE LIKOVNE UMETNOSTI

 WELLCOME IN BEOART WORLD OF CONTEMPORARY FINE ART 

 

 


 


Prijatelji:

Yuportal

Raskrsnica linkova

beograd

Belgradian

The Culture Trip

Belgrade my Way

In Your Pocket

Spotted by Locals

 

Ukupno poseta: 477563
juče: 2068
danas: 1891