Pozivamo vas na samostalnu izložbu Jelene Glogovac Savić, Gradska galerija Nevesinje, 28.april

Samostalna izložba

Samostalna izložba "NIJE SVE U PONUĐENOM"

НИЈЕ СВЕ У ПОНУЂЕНОМ“

Јелена Глоговац Савић

Самостална изложба

 

Рођена у Гацку (1977), уметнички се школовала у Београду где је дипломирала на Вишој школи примењених уметности, одсек ентеријер, у класи професорке Мирјане Војновић. Вратила се у родни град у коме живи и ради као стручни сарадник у ЈУ „Културни центар“, општински члан Савета за културу, организатор и саветник  ликовних колонија „Гацко-Клиње“, вођа ликовне школице за децу за „Cambridge“ центар. Поред активног бављења у продукцији и промоцији културе у Гацку и шире, Јелена се активно бави својим ликовним стваралштвом, кога карактерише већи број групних (једна је међународног карактера) и досадашњих 5 самосталних изложби.

                Тема изложбе је улога појединца у савремном друштву и однос друштва према појединцу узимајући у обзир историјске фиозофско-социолошке карактеристике савремног доба. Од ренесансе до данас усталили су се европски стандарди, уздрмани светским револуционарним покретима који су успостављали нове нивое свести после ратова,  истичући улогу човека као центра у формирању друштва и стандарда. Преиспитијући људску свест уметност нам пружа широке и јединствене одговоре на питања о истини или истанама, апсолутном или релативном, појединачном или глобалном, унутрашњем или спољашњем, самосвести или колектвној свести. Да ли је понуђени модел довољан или тежимо сопственом одговору?

Посматрајући и анализирајући радове и стваралштво Јелене Глоговац Савић у том смислу намеће се мишљење о бескомпромисном карактеру личности који покреће и усмерава њен ликовни израз, експресиван у преношењу порука о доживљавању бројних савремних друштвених питања, нарочито улози жене у модерном друштву, размишљању и обликовању мисли и емоција.  Експресија, израз унутрашњег духа као супротност импресији, доживљају спољашности  и илузије о њој, нуди истину о бићу која пружа основ за уметност.  Вишегодишње бављење конвенционалним сликарством, иконописом у традиционалном византијском стилу, упознала се са духовним и унутрашњим бићем, који је усмерио њено лично ликовно стваралаштво у правцу потребе за преиспитивање  и експериментисање.

Померајући границе предтављачког ка манипулацији облика у широком потезу  постиже жељени ефекат  обликовања форме уз редукцију простора, који је мање битан у односу на идеју и тиме фокусира фигуралан мотив. Даљим колористичким интезивирањем и емоцијоналном  уравнотеженошћу потеза постиже изузетано  изражајну композицију, која као целовит приказ свих елемената уметничке личности и ликовних техника окреће се ка посматрачу, ангажујући посматрачку мисао.

Биљана Јотић, историчар уметности

 

 

 DOBRODOŠLI U BEOART SVET SAVREMENE LIKOVNE UMETNOSTI

 WELLCOME IN BEOART WORLD OF CONTEMPORARY FINE ART 

 

 


 


Prijatelji:

Yuportal

Raskrsnica linkova

beograd

Belgradian

The Culture Trip

Belgrade my Way

In Your Pocket

Spotted by Locals

 

Ukupno poseta: 477563
juče: 2068
danas: 1891