Pozivamo vas na samostalnu izložbu Jelene Glogovac Savić, Gradska galerija Nevesinje, 28.april

Samostalna izložba

Samostalna izložba "NIJE SVE U PONUĐENOM"

НИЈЕ СВЕ У ПОНУЂЕНОМ“

Јелена Глоговац Савић

Самостална изложба

 

Рођена у Гацку (1977), уметнички се школовала у Београду где је дипломирала на Вишој школи примењених уметности, одсек ентеријер, у класи професорке Мирјане Војновић. Вратила се у родни град у коме живи и ради као стручни сарадник у ЈУ „Културни центар“, општински члан Савета за културу, организатор и саветник  ликовних колонија „Гацко-Клиње“, вођа ликовне школице за децу за „Cambridge“ центар. Поред активног бављења у продукцији и промоцији културе у Гацку и шире, Јелена се активно бави својим ликовним стваралштвом, кога карактерише већи број групних (једна је међународног карактера) и досадашњих 5 самосталних изложби.

                Тема изложбе је улога појединца у савремном друштву и однос друштва према појединцу узимајући у обзир историјске фиозофско-социолошке карактеристике савремног доба. Од ренесансе до данас усталили су се европски стандарди, уздрмани светским револуционарним покретима који су успостављали нове нивое свести после ратова,  истичући улогу човека као центра у формирању друштва и стандарда. Преиспитијући људску свест уметност нам пружа широке и јединствене одговоре на питања о истини или истанама, апсолутном или релативном, појединачном или глобалном, унутрашњем или спољашњем, самосвести или колектвној свести. Да ли је понуђени модел довољан или тежимо сопственом одговору?

Посматрајући и анализирајући радове и стваралштво Јелене Глоговац Савић у том смислу намеће се мишљење о бескомпромисном карактеру личности који покреће и усмерава њен ликовни израз, експресиван у преношењу порука о доживљавању бројних савремних друштвених питања, нарочито улози жене у модерном друштву, размишљању и обликовању мисли и емоција.  Експресија, израз унутрашњег духа као супротност импресији, доживљају спољашности  и илузије о њој, нуди истину о бићу која пружа основ за уметност.  Вишегодишње бављење конвенционалним сликарством, иконописом у традиционалном византијском стилу, упознала се са духовним и унутрашњим бићем, који је усмерио њено лично ликовно стваралаштво у правцу потребе за преиспитивање  и експериментисање.

Померајући границе предтављачког ка манипулацији облика у широком потезу  постиже жељени ефекат  обликовања форме уз редукцију простора, који је мање битан у односу на идеју и тиме фокусира фигуралан мотив. Даљим колористичким интезивирањем и емоцијоналном  уравнотеженошћу потеза постиже изузетано  изражајну композицију, која као целовит приказ свих елемената уметничке личности и ликовних техника окреће се ка посматрачу, ангажујући посматрачку мисао.

Биљана Јотић, историчар уметности

 

 

 BEOART CONSULTING

VELIKI IZBOR UMETNIČKIH RADOVA SAVREMENIH AUTORA

DOBRODOŠLI!!!

 LARGE SELECTION OF ARTWORKS OF CONTEMPORARY AUTHORS

WELCOME!!!

 

 


 


Prijatelji:

Yuportal

Raskrsnica linkova

beograd

Belgradian

The Culture Trip

Belgrade my Way

In Your Pocket

Spotted by Locals

 

Ukupno poseta: 282621
juče: 1244
danas: 444