Posetite samostalnu izložbu mladog vajara u Narodnom muzeju Užice

Samostalna izložba

Samostalna izložba

ЧИСТИЛИШТЕ

Самостална изложба скулптура Филипа Баралића,

Народни музеј, Ужице

Филип Баралић (1988) из Ужица је мастер вајарства, дипломирао на Академија уметности у Новом Саду, у класи професора Томислава Тодоровића. Живи и ствара у Ужицу, а поред скулптуре бави се графиком и видео радовима.  Излагао је самостално и групно, учествовао у радионицама и скупљао искуства у понуђеним материјалима.

У досадашњем раду Филипа Баралића може се уочити истраживачки вишемедијски однос према уметности, он истражује садржај и форму и супроставља их простору и времену. У вајарасву изражава своју фасцинацију људском фигуром, односно оним што је чини, а поред вајарства, графике и видео радова, сферу интересовања представљају и ауторски филмови (Пазолини, Тарковски, Акиро Куросава) и стручна литература. Све у свем, када би сабирали интересовања увидели би да је ауторство, оригиналност и изражајност оно што оставља траг на овог уметника, не губећи време на општим местима и појавама и тиме својим стваралаштвом позива на исте принципе, што његов ради чини ангажованим.

Не одређујући његово стваралаштво као концептуално и ангажовано, овај аспекат ипак не треба ни да изоставимо. Прво, својим, у најмању руку изражајним формама, које ослобађа масе и покреће освајајући простор он делује на посматрача, а тематским избором свакако позива тог истог поматрача на корелацију, у данашњем жаргону интерактивност.  Специфичност вајарског дела Филипа Баралића представља спој ових савремених аспеката ликовне уметности праћене савременом ликовном поетиком апстраховања форме и увођењем покрета те исте форме и избором материјала у којем се изражава, затим ванвременском, однсосно боље рећи свевременском садржином свог вајарског деловања.

Овде би се могли осврнути на тему ове изложбе, а то је Чистилиште, средњи део којим нешто не почиње и не завршава се, већ део кроз који се пролази, као да управо ово одређује тренутно стање Филиповог стваралаштва, међупростор и тражење, а можда и прекретницу?  Седам људских фигура физички састваљених од органских форми илуструју духове седам кругова Дантеовог Чистилишта, као и универзални карактер грешника и док  у Дантеовом Чистилишту Вергилије води путевима искупљења,  ова изложба позива сваког појединца да потражи и покуша да нађе свој савремени пут.

Атмосфера је одређена темом, сабласна и мрачна, али са светлошћу на крају тунела. Ако имамо и у виду да се ова изложба базира на деловима Дантеове Комедије (касније је Бокачо додао префикс Божанствена) требало би да je погледамо кроз средњевековни однос према комедији, а то је да је она представљала трагичну драму са срећним завршетком. Дата чињеница ову изложбу тематски одређује као позитивистичку, са одређеним крајњим циљем, искупљењем, налажењем мира.

За своје скулптуре Филип сам каже да су агресивне, са јаким дијагоналама, наглашеним гестовима и извијеним позама, делом просторни цртежи, продиру у простор, али да ли се може на другачији начин изразити размишљања на теме којима се он бави? Упоредила бих то са мимиком и невербалном комуникацијом и тиме бих позвала посматрача да комуницира са темема и делима младог али у сваком погледу вредног савременог вајара, Филипа Баралића.

 

Биљана Јотић, историчар уметности

 

 

 DOBRODOŠLI U BEOART SVET SAVREMENE LIKOVNE UMETNOSTI

 WELLCOME IN BEOART WORLD OF CONTEMPORARY FINE ART 

 

 


 


Prijatelji:

Yuportal

Raskrsnica linkova

beograd

Belgradian

The Culture Trip

Belgrade my Way

In Your Pocket

Spotted by Locals

 

Ukupno poseta: 477557
juče: 2068
danas: 1885