DRAGICA GAĆANSKI DIDI

Dragica Gaćanski Didi

Dragica Gaćanski Didi

ДРАГИЦА ГАЂАНСКИ – ДИДИ, пореклом из Србије,  више од четири деценије живи и ствара у  Канади. Одрастање и школске дане провела је у Београду, где је завршила архитектонски смер у Грађевинској средњој техничкој школи, а после је студирала ваздушни саобраћај на Саобраћајном факултету, Универзитета у Београду.  Можемо са смелошћу да кажемо да овај први период опредељења у учењу умногоме утицао на касније посвећивање сликарству и уметности.

У Торонту, у који је емигрирала (1968) усмерава даље образовање ка уметности, завршава сликарство на Онтарио колеџу за уметност и дизајн (OCAD), одсек за фину уметност сликања. Током ових студија истакла се својим ликовним изразом, за које је добила признање OCAD- а које се уручује само најуспшнијим дипломцима. Предавала је у више уметничких школа,  а бирана је за председницу и члана многих уметничких удружења у Торонту. Излагала је самостално и групно много пута, била учесница многих телевизијских емисија, а њени радови налазе се у колекцијама, како приватним тако и корпорацијским широм света, од Канаде, САД, Мексика, Колумбије, Аргентине, Чилеа, Јапана, Енглеске, Португала Немачке, Чешке до наших простора, република бивше Југославије.

Истраживачки дух који извире у личности Драгане Гаћански-Диди, тече даље и шире. Она путује по свету, учи језик и културу места у коме обитава и тиме обогаћује и употпуњује своју уметнички страну личности, а самим тим и ликовни израз. Имајући у виду да  једна дефиниција уметности карактерише уметност као производ умећа преношења унутрашњих осећања и интелекта уметника, односно личности која се са умећем изражава,  са смелошћу  позивам посматрача да осети и доживи богатство, лепоту ликовних форми и колорита  у Дидином  сликарству.  

Дидино сликарство је суштински ненаметљиво пријатно, а композиције усклађене и пропорционално коректне. Она прича о догађајима и доживљајима не тражећи од посматрача да анализира, већ да јој се придружи у емоцији, осећању који у њој изазива тренутак сликања и преношења ширине и дубине доживљеног. Ликовне поетике којима се изражава у различитим техникама и материјалима, од цртачких техника на папиру до уља на платну, поетски је обојена, било да је у форми реалистична или апстрактна. 

 

                                                                                                                                    Аутор текста:

                                                                                                             Биљана Јотић,  историчарка уметности 

 

 

 DOBRODOŠLI U BEOART SVET SAVREMENE LIKOVNE UMETNOSTI

 WELLCOME IN BEOART WORLD OF CONTEMPORARY FINE ART 

 

 


 


Prijatelji:

Yuportal

Raskrsnica linkova

beograd

Belgradian

The Culture Trip

Belgrade my Way

In Your Pocket

Spotted by Locals

 

Ukupno poseta: 428013
juče: 2064
danas: 917