Branka Đurašković

Diplomirala na Fakultetu za Dizajn (2007), kod profesorke Jasmine Pantelić. Izlagala u mnogobrojnim gradovima u Srbiji i inostranstvu. Član ULUPUDS-a (2013). Živi i stvara u Norveškoj.

Mlada i jedinstvene umetnice na savremenoj srpskoj sceni.  Pokušaću da budem prvenstveno kratka i konkretna, a zatim i objektivna, pošto su i na mene kao i na vas Brankina dela ostavila subjektivan utisak. U tome i jeste snaga i jedinstvenost njenog stvaralačkog odnosa prema svetu u kome i sama živi , kao što živi u svojim delima.

Brankin likovni jezik je potpuno primamljiv i lepljiv, zbog svoje konkretne emocije koju samo prenosi iz svog sveta na platno, a sa platna na posmatrača. Nigde kao kod Branke ne može da se oseti ta sirova emocija, koja ponekad i boli, što potpuno dokazuje realan odnos prema životu, ljudima, to jeste osobama i vremenu i prostoru koji nas okružuju. Namerno sam koristila reč nas, pošto je Branka svojim likovnim jezikom samo imenovala emocije koje su zajedničke savremnom vremenu i prostoru i nas koji u njemu obitavamo.

Posebnost i jedinstvenost Brankinog stvaralaštva ide malo dalje, u komisčnost, satiru i bajkovitost pomoću kojih Branka u stvari pokušava da izbalansira te sirove i teške odnose i na duhovit način pristupi posmatraču, kao i sebi samoj. Zato nas Brankina dela uvek lepo i prijatno iznenade iako pričaju duboko realne priče, posebno ako imamo u vidu da Branka u suštini govori o ljubavi i lepoti. Kako uopšte ostati ravnodušan!

 

 

 

 DOBRODOŠLI U BEOART SVET SAVREMENE LIKOVNE UMETNOSTI

 WELLCOME IN BEOART WORLD OF CONTEMPORARY FINE ART 

 

 


 


Prijatelji:

Yuportal

Raskrsnica linkova

beograd

Belgradian

The Culture Trip

Belgrade my Way

In Your Pocket

Spotted by Locals

 

Ukupno poseta: 433401
juče: 2287
danas: 1570